Kako se pripremiti za virtualni intervju?

Novosti Objavljeno:  20.03.2020

U današnje je vrijeme sve veća prisutnost virtualnih načina komunikacije u selekcijskim procesima. Takav se oblik komunikacije može odvijati kroz veliki broj kanala koji su lako dostupno i jednostavni za korištenje. Neki od tih alata su primjerice Skype ili Microsoft Teams, a u ponekad se intervjuiranje može odviti i, jednostavno, telefonskim putem. Često takav oblik komunikacije može predstavljati prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem. Iako se može činiti neznačajnim, on pruža priliku da ostavite dobar dojam i prije intervjua licem u lice. Kako biste to postigli, potrebno je dobro se pripremiti.

 

Zašto virtualni intervju?

Virtualni se intervju najčešće koristi kada kandidat lokacijski nije blizu poslodavca ili kada nije u mogućnosti doći na razgovor licem u lice iz nekih drugih slučajeva. Također, u slučaju kada se na oglas za određeno radno mjesto prijavi velik broj kandidata sa sličnim iskustvom i vještinama osobe zadužene za selekcijski proces kontaktiraju kandidate virtualnim ili telefonskim putem s ciljem smanjivanja broja potencijalnih kandidata kako bi na razgovor licem u lice pozvali samo one najkompetentnije.

Dakle, virtualni se intervju najčešće provodi s ciljem sužavanja liste kandidata. Također se može provoditi i u situacijama kad radno mjesto ima specifičnosti kao što je primjerice lokacija radnog mjesta ili se traže određene vještine te se na ovakav način provjerava imaju li kandidati tražene vještine i jesu li spremni preseliti se. Na taj način se postiže efektivnost selekcijskog procesa te se štedi i kandidatovo vrijeme i vrijeme osobe koja provodi selekcijski proces.

 

Kako se pripremiti za virtualni intervju?

Priprema za virtualno intervju je vrlo bitna, posebice ako je to prvi korak selekcijskog postupka. Dobro odrađenim virtualnim intervjuom ostavljate dobar dojam i povećavate si šanse za ulazak u sljedeći krug selekcijskog procesa. Nekoliko je ključnih stvari na koje je potrebno obratiti pozornost prilikom pripreme za virtualni intervju.

 

Budite spremni

Ako ste se nedavno prijavili na neki oglas, budite spremni na skorašnji telefonski/virtualni poziv za tu poziciju. Ukoliko Vaše iskustvo i vještine odgovaraju zahtjevima potrebnim za radno mjesto za koje ste se prijavili, poziv od strane osobe koja vodi selekcijski proces može uslijediti vrlo brzo, nekada čak i u istom danu, a nekada može proći i više vremena, primjerice tjedan ili dva. Imajte na umu oglas na koji ste se prijavili i mogući poziv jer nećete ostaviti dobar dojam ukoliko Vaša prva reakcija na poziv bude iznenađenost ili zbunjenost.

Ako je pak slučaj da ste u intenzivnom procesu traženja novog radnog mjesta te se prijavljujete na veći broj oglasa, svakako je preporuka evidentirati na neki način sve oglase na koje ste se prijavili. Najgora je opcija na poziv reagirati rečenicom „Možete ponoviti iz koje me kompanije zovete? Prijavio/la sam se na puno oglasa pa ih više ne pamtim sve.“. Na taj način ne samo da ćete ostaviti neprofesionalan dojam već će i Vaša motivacija za to radno mjesto biti pod velikim upitnikom. Čak i ako se zaista ne možete sjetiti radnog mjesta, recite kako niste u mogućnosti trenutno razgovarati te da ćete se javiti kroz nekoliko minuta ili u neko drugo doba dana, kako biste se u međuvremenu podsjetili oglasa na koje ste se prijavili. Također, ovo vrijedi i u slučajevima kada ste primjerice u kafiću ili dućanu, pozadinska buka je ometajuća te se niste u mogućnosti u potpunosti se koncentrirati na razgovor. U takvim je situacijama u redu te čak i poželjno, dogovoriti se za neki drugi termin razgovora.

 

Budite upoznati s kompanijom i radnim mjestom

Virtualnim intervjuom imate priliku pokazati se kao idealan kandidat za određenu poziciju, a jedan od načina kojim to možete postići je biti upoznat s kompanijom i odgovornostima radnog mjesta. Čak i u slučajevima kada se prijavljujete na veliki broj radnih mjesta, vrlo je bitno da za svako radno mjesto i kompaniju možete ispričati nekoliko rečenica.

Pri proučavanju kompanije pretražite sve dostupne izvore – njihovu Internet stranicu, članke na portalima, intervjue s čelnim osobama u tim kompanijama i sl. Pokušajte saznati koja je njihova misija, tko im je konkurencija, njihovo stanje na tržištu i ciljeve koje su postavili za narednih nekoliko godina.

Osim informacija o kompaniji, vrlo su bitne i informacije o poziciji za koje je najbolji izvor – oglas. U oglasu su jasno izdvojene odgovornosti koje bi osoba imala te iskustvo, vještine i ostale specifičnosti (primjerice certifikati) koje je potrebno imati. Za svako traženo iskustvo ili vještinu, zabilježite koliko ste upoznati s time te se pokušajte sjetiti primjera situacije u kojoj ste stekli traženo iskustvo ili iskazali vještinu. Primjerice, ako je u oglasu navedeno da se traže osobe s iskustvom vođenja tima ljudi, navedite poziciju na kojoj ste bili odgovorni za tim te njegovu veličinu i sastav.

 

Planirajte svoje odgovore

Zamislite pitanja koja bi Vam mogla biti postavljena tijekom virtualnog intervjua te pokušajte smisliti odgovore na njih. Također, razmislite o pitanjima specifičnima za industriju i/ili poziciju za koju ste se prijavili.

Priprema odgovora na moguća pitanja je prvi dio zadatka. Drugi se dio odnosi na način na koji izgovorite spomenute odgovore. Vaš je cilj zvučati samouvjereno i sigurno u sebe, a to možete postići ako vježbate izgovarati odgovore koje ste osmislili.

 

Pripremite se psihički

Većini razgovori za posao predstavljaju određenu dozu stresa. Također, zbog današnjeg načina života ispunjenog društvenim mrežama i komunikacijom putem poruka ili mailova, veliki broj ljudi osjeća anksioznost zbog telefonskog intervjuiranja ili intervjuiranja putem virtualnih kanala. Zbog toga je potrebna priprema kako bi se mogli osjećati sigurno u sebe i kako bi taj dojam sigurnosti mogli prenijeti i na sugovornika. Razmislite što je to što Vas inače opušta, primjerice šetnja prirodom, šalica kave s najboljim prijateljima, tjelovježba te pokušajte ubaciti takvu aktivnost u svoj dan kako biste, kada zaprimite poziv, bili što opušteniji.

 

 

„Izbrusite“ svoje komunikacijske vještine

Ako očekujete poziv od strane osobe zadužene za selekciju i vidite poziv s nepoznatog broja, javite s rečenicom „Dobar dan, Ivan Horvat pri telefonu“. Na taj način pokazujete da ste očekivali poziv što, već u početku, predstavlja znak da ste motivirani za to radno mjesto, a i tako sugovorniku ušteđujete vrijeme koje bi inače proveo identificirajući Vas.

Pripremite si okruženje u kojem ćete se osjećati ugodno. Ako razgovarate od kuće, pronađite mirnu prostoriju u kojoj Vas ostali ukućani neće ometati. Obucite se profesionalno odnosno onako kako biste išli na razgovor licem u lice. Nekada to može pomoći da se osjećate sigurnije u sebe. Ako ste pak izvan kuće, pronađite kafić u kojem nije bučno kako biste se mogli koncentrirati na razgovor.

Razgovor bi bilo poželjno završiti nekim oblikom zahvale poput „Hvala Vam na vremenu i ukazanoj prilici da se predstavim. Biti će mi drago ponovno se čuti s Vama/porazgovarati s Vama licem u lice.“. Ako Vam je to nelagodno, vježbajte izgovarati takvu rečenicu prije samog razgovora kako biste mogli zvučati što prirodnije.