Novi korak u integraciji sportaša na tržište rada: Adecco i Hrvatski olimpijski odbor su potpisali sporazum o suradnji

Novosti Objavljeno:  13.06.2019

Adecco i Hrvatski olimpijski odbor su danas potpisali sporazum o suradnji, čiji je glavni cilj potpora sportašima u njihovoj integraciji na tržište rada nakon završetka karijere.

Zagreb, 11. lipnja 2019 – Sporazum su potpisali Miro Smrekar, direktor Adecco Slovenije i Adriatic regije i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora. To je važan korak za uključivanje sportaša na tržište rada nakon završene karijere. Često se događa da sportska karijera iznenada završi ili ne generira dovoljno financijskih sredstava, sportaši se tada mogu suočiti s različitim izazovima u pronalaženju posla – pogotovo ako se ne bave ovom opcijom unaprijed.

Suradnja se temelji na Programu karijere sportaša ili ACP-a (Athlete Career Program), koji podržava vrhunske sportaše u postizanju dugoročnog uspjeha u obrazovanju, životnim vještinama i zapošljavanju. To uključuje radionice, podršku u karijernoj tranziciji, savjetovanje i treniranje sportaša koji ulaze na tržište rada. Jedna radionica je već provedena u Hrvatskoj, a više se slijedi u budućnosti.

Miro Smrekar, direktor Adecco Slovenije i Adriatic regije: »U prosjeku, sportaši imaju kratku karijeru, u usporedbi s drugim zanimanjima, što znači da ih je potrebno što prije uključiti na tržište rada. Cilj nam je pomoći im napraviti plan karijere za budućnost i pomoći im da steknu dodatna znanja i vještine koje će im omogućiti uspješnu karijeru nakon završetka karijere

“Win-win” odnos između sportaša i poduzeća

Program se temelji na međusobnom odnosu sportaša i poduzeća, pri čemu sportaši doprinose entuzijazmu, timskom duhu, strasti, sposobnosti da inspiriraju, prevladaju stresne situacije i upravljaju vremenom. Tvrtke tako imaju pristup vrhunskim talentima, primjenjuju obrasce, postižu višu razinu zadržavanja talenata, nadahnjuju svoje zaposlenike, nadilaze ih i posvećuju se različitosti.